En paj som funkar finfint i alla lägen.
Pajdeg
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Fyllning
250 g bladspenat
0,5 st purjolök
1 msk smör
2 st tomater, tunt skivade
4 st ägg
3-3,5 dl crème fraiche, gärna 50/50 naturell och t.ex. tomat & chili.
salt
peppar
3 dl ost, riven
Tillagning
- Sätt ugnen på 225°.
- Blanda ihop pajdegen i en matberedare.
- Kavla ut degen och klä en pajform ca 24 cm diameter.
- Nagga botten med en gaffel och ställ in den i kylen under tiden som du gör fyllningen.
- Skär vid behov spenaten i mindre bitar. Tina frusen spenat.
- Strimla purjolöken. Fräs spenat och purjolök i en stekpanna med smör tills all vätska dunstat.
- Förgrädda pajskalet ca 10 min på nedersta falsen.
- Vispa ihop ägg och crème fraiche. Vänd ner spenat och purjo, samt salta och peppra. Används smaksatt crème fraiche behövs sällan mycket salt.
- Häll blandningen i pajskalet och toppa med tomatskivorna.
- Strö över osten och grädda pajen mitt i ugnen ca 25 min tills äggstanningen stelnat
1 kommentar:
Kan tänka mig att det är gott att även blanda i ädelost och/eller rökt lax i...
Paj är väldans gott, om än aningen onyttigt. Aja, det är ju nyttigt för själen :-)
Skicka en kommentar