8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100g smör
3 dl mjölk
100g mjölkchoklad eller mörk choklad
----------------
Frivilliga "extras"
En näve russin/aprikoser/tranbär, eller en blandning av dem, efter behag.
----------------
- Sätt ugnen på 250 grader
- Hacka chokladen grovt. (1 "normalruta" från en 100g-maraboukaka i ca 3-4 delar).
- Mixa mjöl, bakpulver, salt och smör till en grynig massa för hand, med gaffel eller i mixer.
- Rör ner chokladhacket.
- Häll på mjöken och rör till en deg.
- Deta degen i fyra delar. Forma en bulle av varje del och lägg på smord, eller bakplåtspapperstäckt plåt. Platta till och gör ett kors. Med enbart choklad i kommmer varje kaka att väga ca 590g. Jag gillar att väga, så att de inte blir alldeles olika stora, eftersom mitt ögonmått sällan räcker tillräckligt långt.
- Sätt in sconesen i mitten av ugnen. Kolla med en sticka efter 10 minuter om de är genombakade.
- Servera som de är, eller möjligen med en klick smör/creem cheese, till te eller kaffe på en lat helgmorgon. Går utmärkt att frysa, samt imponera på gäster med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar