Månad 1–3: 1 frukt
Månad 4–6: 1 matigt mellanmål och 1 frukt
Månad 7–9: 2 matiga mellanmål och 1 frukt
För att inte gå upp för mycket i vikt, men ändå få tillräckligt med näring, är det viktigt att välja bra och näringsrik mat. Dra ner på läsk, godis, glass, kakor och snacks. De ger varken dig eller barnet någon näring, men däremot onödiga kalorier.Det tar tre månader för en vana att få fäste, och bra mat och regelbundna mattider hjälper för att minska sötsug, trötthet och illamående. Ät frukost, lunch och middag och något mellanmål. Kroppen mår bra av rutiner. Det blir också lättare att äta lagom mycket.
Ät | Undvik |
5 dl mjölkprodukter per dag | Glass, läsk och alkohol |
500 g väl sköljd frukt och grönt per dag, (t.ex.2 port. grönsaker och 3 frukter) | Godis och snacks |
Bröd och potatis, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, helst fullkornsalternativ. | Kakor |
Genomstekt kött och kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag | Torkat, kallrökt eller gravat kött som inte varit fryst i minst tre dagar. Rått kött ska också undvikas. |
Fisk 2–3 gånger i veckan | Undvik |
All odlad fisk | Abborre |
Alaska pollock | Gädda |
Ansjovis | Gös |
Blåmusslor | Haj |
Fiskbullar | Lake |
Fiskpinnar | Rocka |
Flundra/skrubb-skädda | Svärdfisk |
Hoki | Stor hälleflundra (Hippoglossus hippoglossus) |
Hummer | Tonfisk, färsk/fryst |
Kolja | Strömming, även surströmming |
Krabba, det vita köttet | Lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern |
Kräftor | Röding från Vättern. |
Kummel | |
Lax och laxfiskar | |
Lutfisk | |
Makrill | |
Pangasiusmal | |
Pilgrimsmusslor | |
Räkor | |
Rödspätta | |
Sardiner | |
Sej | |
Sik | |
Tilapia | |
Tonfisk på burk | |
Torsk |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar