torsdag 11 september 2008

Veckans smask: Spenatpaj

Spenatpaj, 6 port

En paj som funkar finfint i alla lägen.

Pajdeg
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning
250 g bladspenat
0,5 st purjolök
1 msk smör
2 st tomater, tunt skivade
4 st ägg
3-3,5 dl crème fraiche, gärna 50/50 naturell och t.ex. tomat & chili.
salt
peppar
3 dl ost, riven

Tillagning
  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Blanda ihop pajdegen i en matberedare.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform ca 24 cm diameter.
  4. Nagga botten med en gaffel och ställ in den i kylen under tiden som du gör fyllningen.
  5. Skär vid behov spenaten i mindre bitar. Tina frusen spenat.
  6. Strimla purjolöken. Fräs spenat och purjolök i en stekpanna med smör tills all vätska dunstat.
  7. Förgrädda pajskalet ca 10 min på nedersta falsen.
  8. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Vänd ner spenat och purjo, samt salta och peppra. Används smaksatt crème fraiche behövs sällan mycket salt.
  9. Häll blandningen i pajskalet och toppa med tomatskivorna.
  10. Strö över osten och grädda pajen mitt i ugnen ca 25 min tills äggstanningen stelnat
Servera med solrosskott, färska kryddor och en blandad sallad.

1 kommentar:

blondie sa...

Kan tänka mig att det är gott att även blanda i ädelost och/eller rökt lax i...

Paj är väldans gott, om än aningen onyttigt. Aja, det är ju nyttigt för själen :-)