onsdag 1 april 2009

Gravidmat

När man är gravid behöver man mer näring än annars, men inte så mycket mer kalorier. I genomsnitt behövs så här mycket extra mat per dag:
Månad 1–3: 1 frukt
Månad 4–6: 1 matigt mellanmål och 1 frukt
Månad 7–9: 2 matiga mellanmål och 1 frukt
För att inte gå upp för mycket i vikt, men ändå få tillräckligt med näring, är det viktigt att välja bra och näringsrik mat. Dra ner på läsk, godis, glass, kakor och snacks. De ger varken dig eller barnet någon näring, men däremot onödiga kalorier.

Det tar tre månader för en vana att få fäste, och bra mat och regelbundna mattider hjälper för att minska sötsug, trötthet och illamående. Ät frukost, lunch och middag och något mellanmål. Kroppen mår bra av rutiner. Det blir också lättare att äta lagom mycket.
Ät Undvik
5 dl mjölkprodukter per dag Glass, läsk och alkohol
500 g väl sköljd frukt och grönt per dag, (t.ex.2 port. grönsaker och 3 frukter) Godis och snacks
Bröd och potatis, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, helst fullkornsalternativ. Kakor
Genomstekt kött och kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag Torkat, kallrökt eller gravat kött som inte varit fryst i minst tre dagar. Rått kött ska också undvikas.

Fisk 2–3 gånger i veckan Undvik

All odlad fiskAbborre
Alaska pollock Gädda
Ansjovis Gös
Blåmusslor Haj
Fiskbullar Lake
Fiskpinnar Rocka
Flundra/skrubb-skädda Svärdfisk
Hoki Stor hälleflundra (Hippoglossus hippoglossus)
Hummer Tonfisk, färsk/fryst
Kolja Strömming, även surströmming
Krabba, det vita köttet Lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern
Kräftor Röding från Vättern.
Kummel
Lax och laxfiskar
Lutfisk
Makrill
Pangasiusmal
Pilgrimsmusslor
Räkor
Rödspätta
Sardiner
Sej
Sik
Tilapia
Tonfisk på burk
Torsk
Källa och bilder: Livsmedelsverket

Inga kommentarer: