onsdag 1 april 2009

Folsyra

Idag är det dags att börja äta kosttillskott! Alla kvinnor som kan tänkas bli gravida rekommenderas att ta tabletter med 400µg folsyra folsyra varje dag fram till vecka 12, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Kikar man på riktiga livsmedel också, så finns det ett och annat trevligt att sikta in sig på:
  • baljväxter, som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser
  • gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallad, machésallad
  • kål som broccoli, brysselkål, blomkål (jag avskyr dem allihop..)
  • rotfrukter som kålrot, rödbetor (jag gillar ju rotselleri och palsternacka...rödbetor äter jag sällan och kålrot är ingen favorit)
  • andra grönsaker som röd paprika, majs
  • frukt som apelsin, kiwi, honungsmelon
  • bär som jordgubbar, hallon, björnbär, svarta vinbär
  • fullkornsprodukter, som bröd, råris, fullkornsgryn
  • filmjölk och yoghurt
  • leverpastej och lever
Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot är det viktigt att äta mat som är rik på folat/folsyra under hela graviditeten. Det behövs för fostrets utveckling och blodbildningen.

Om man tar vitamintabletter är det viktigt att följa doseringsanvisningen och att undvika överdosering. 1 milligram A-vitamin per dagsdos är max. Folsyratillskottet får m.a.o. inte ha för mycket A-vitamin i sig.

Inga kommentarer: