onsdag 27 augusti 2008

Mat-karavan

Idag har Älskling och jag varit på Mat-karavan. Jag fick det av honom i födelsedagspresent, men det har inte varit förrän nu, 1½ månad senare som möjlighet funnits att boka och gå med. De dagarna har känts som en evighet!

Väl framme på mötesplatsen kunde vi konstatera att vi var i snitt hälften så gamla som övriga deltagare. "Hoppas det inte blir för käckt!" viskade Älskling. Själv hoppades jag att det skulle ligga ett par nivåer över att introducera thaimat som något "nytt och spännande".

Guiden visade sig vara riktigt bra. Hon blandade högt och lågt, använde referenser i "vanlig" matlagning, lärde oss om umami och att medeltidens svenskar använde kryddor som numera anses som "nya och spännande" (tyvärr fick vi inte veta vilka).

Vi fick provsmaka korvar utan potatisflingor slaktbiprodukter och konserveringsmedel, lättrimmad skinka, sylta med hela bitar kött (till skillnad mot julens malda syltor), iranska standardfrukost (dadelsirap och tahina blandat och som pålägg på bröd), baba ganoush (jag saknar Lebanon i Stockholm och snabblibanesen på Kungsgatan, vilka Blondie introducerade mig för. Tack! Det var uppskattat! Men nu....fan! ;-) ). Vad mer? Jo...fick se hur en jams ser ut och veta att man vaxar dem innan man transporterar dem till Europa. Dels slipper man emballagekostnader, dels är det snällare mot miljön och produkten. Det blev även en tur om ostaffären, vilken förser stora delar av Sverige med sällsynt och långväga ost. De har en getosthumidator, i vilken man förvarar getost på bästa vis och vi blev uppläxade om att man minsann inte skulle servera getost kall och definitivt inte Ica-varianten som är till för matlagning. Sen gick vi igenom hur man gör en Tom Yamsoppa steg för steg. Det ligger råvaror i kulen och bara väntar på att tillredas! (Perfekt nu när hösten kommit med varm och stark soppa :-)

Fick lära oss att Sauvignon Blanc är att föredra med getost, samt att vitt vin gör sig bättre med stark mat, eftersom den fräter i gommen och ger fritt spelrum för tanninerna i rött. En halvtorr Riesling rekommenderades istället. För övrigt tipsade vår guide oss om att man när man ska servera något rött och vinaktigt i glasen till alkoholundvikande gäster, så passar sig granatäppeljuice utmärkt. Man ska dock se till att köpa de som faktiskt är gjorda på granatäpplen, inte de konsumvarianter som innehåller 13-20% juice och resten annat skröfs.

Efter turen tyckte Älskling att det varit som att ha en personal shopper med sig i butikerna. Kan inte annat än att hålla med. Plötsligt såg man saker på hyllorna man aldrig sett förut, och de man faktiskt kände igen såg man lite i ett annat ljus.

Åh, vad jag aldrig mer vill handla på Ica!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lite inspiration...
http://www.malmo.se/turist/ata/restauranger.4.33aee30d103b8f15916800019457.html

Och libanesiskt i malmö...
http://www.malmo.com/guide/profile.asp?Menu=Restaurant&cid=1063&c=1&d=1

Tänk vad google kan göra ;-)

Milkyleaks sa...

Tyvärr stängde Ambience, men det lär ha öppnat en ny, lite längre upp på gatan.