torsdag 21 augusti 2008

Veckans smask: Vit chokladpannacotta med ingefärsdoftande blåbärs- och björnbärssylt

Vit chokladpannacotta med ingefärsdoftande blåbärs- och björnbärssylt, 4 pers

Görs minst 2-3 h innan den ska ätas.

Pannacottan
3 gelatinblad
200g vit choklad
3 dl grädde

Sylten
125 g blåbär (½ pkt frysta)
125 g björnbär (½ pkt frysta)
½ dl socker
Malen ingefära efter smak

Lägg gelatinbladen i blöt i minst 20 minuter. Ta fram de frysta bären och låt dem tina i rumsvärmen. Förslagsvis i en kastrull, eftersom de ska "fräsas upp" med sockret och ingefäran senare.

Bryt chokladen i småbitar. Häll grädden i en kastrull och låt den koka upp. Sänk värmen, eller stäng av helt, men låt kastrullen stå kvar på värmen. Häll i chokladen och rör tills det är slätt. Tillsätt gelatinbladen och rör ut dem ordentligt. Fördela smeten i portionsformar, eller ännu hellre små glas på ca 15 cl. (Ikeas små pokal-glas är perfekta). Ställ formarna i kylen, men täck inte över dem innan de svalnat.

Strax innan servering kan man värma på bären och röra ner lite socker i taget. Sylten får gärna vara lite syrlig. Pannacottan är i sig ganska söt och det är trevligare med något son är friskt till den, än lika sött. Rör sedan ner lite ingefära i taget tills det smakar rätt.

Lägg sylten på pannacottan med en gaffel, så att det inte kommer mer saft än nödvändigt på den. Använder man färska bär lär det inte vara ett problem, men nu är det höst. Överbliven saft kan användas som drinkbas :-D

Varmt ska möta kallt och friskt ska möta sött. Ett muscatvin, eller något sött mousserande vin gör sig fint till, men risk finns för att man glömmer dricka...

Nästa pannacottaprojekt blir det här: Cappuccinopannacotta

1 kommentar:

Anonym sa...

Eller vad sägs om nougatpannacotta med färska hallon ;-)