torsdag 14 augusti 2008

Veckans smask: Tagliatelle på ungerska

Tagliatelle på ungerska, 4 pers

1 gul lök
1 pkt strimlat bacon (skivat går också)
60 cm tjocka, kryddiga, ungerska korvar
400g tagliatelle
Minst en kruka basilika
En trevlig olivolja
Salt
Peppar
Lutenica

Dela löken i klyftor, eller "kuber". Fräs upp så att den blir lite mjuk och glansig, och lägg åt sidan.
Stek sedan baconet med korvarna. Chorizo från scan funkar till vardags, men till fest gör sig ett par långa ungerska, knöckliga korvar från delikatessdisken, eller köttaffären bäst. De ska då inte vara av den plastförpackade, sladdriga sorten som är tvålhala av gojset i förpackningen, utan styva och torra på ytan. (Lämnar fritt för tankar och tolkningar här en stund...Så. Nu får det räcka).

Koka ca tagliatellen. Skit i att salta, eller tillsätta olja i vattnet. Till den här rätten är det noga att pastan inte kokas mer än vad som absolut behövs. Blir den för mjuk blir det barnmat av det hela.

Repa basilikan. Ha gärna en extra till hands till dekoration. Basilikan kan strimlas, men jag föredrar att ha hela löv. Ser vackrare ut.

Häll av vattnet från pastan och placera den i en stor serveringsskål. Salta och peppra en aning och häll över rejält med olja så att det halkar runt fint. Blanda ner köttet, lök och basilika. Servera med Lutenica. (Du hittar det hos din lokale makedonier ifall inte ICA eller Östermalmshallen har det.) Se till att den är "riktig", dvs inte innehåller några konserveringsmedel, eller andra skumma tillsatser. Gissningsvis skulle en bättre sorts Ajvar också kunna funka, men jag tycker de generellt har en alldeles för metallisk smak för att användas som tillbehör och gömmer den hellre i en chili con carne.

Servera med skurna grönsaker, kanske lite sallad och gärna ett mjukt, torrt vitt vin. Vill man variera rätten kan man byta ut endera baconet eller korven till kyckling, men hellre då baconet.

Inga kommentarer: