onsdag 1 juli 2009

Såhär lagom innan starten...

Använd ägglossningsstickor
Pricka in ägglossningen. Det rekommendera
s också att ha sex nån dag innan ÄL eftersom det tar ett litet tag för spermierna att simma hela vägen upp. Du är fertil i sammanlagt 5-7 dagar, 3-5 dagar innan ägglossning, under ägglossningsdagen och dagen efter ägglossning. ÄL-testerna ger utslag 24-48 timmar innan ägget lossar, men sägs ge utslag för sent för kvinnor som har hög fertil ålder.

Kolla upp värktabletterna
Det finns väl inga antiinflammatoriska värktabletter i huset? (NSAID-preparat) Alvedon, Reliv, Curadon och Panodil och liknande tabletter som innehåller Paracetamol är de enda värktabletterna som är okej att äta om man vill bli gravid. Kolla i FASS om du är osäker. Panodil är ju iofs inte en favorit.

Släng glidmedlet
Använd inte glidmedel när ni har sex eftersom det kan göra att spermierna får jobbigare att simma. Måste man ändå använda glidmedel så se till att använda ett som inte är spermiedödande, t.ex. Preseed. Apotekets glidmedel Klick! har tidigare marknadsförts som "ej spermiedödande" men då detta inte kunnat bevisas har de tvingats ta bort den texten på tuberna.

Koffein
Kaffe, svart te, coladrycker och energidrycker kan innehålla koffein. I höga doser kan koffein öka risken för missfall och när man är gravid bör man därför inte få i sig mer än 300 milligram koffein per dag. Det motsvarar antingen tre koppar kaffe (1,5 dl/kopp), sex koppar svart te (2 dl/kopp), eller 2 liter Coca-Cola. Koffein gör att blodådrorna drar ihop sig och det påverkar också fertiliteten. Kika på den här tabellen!

Stress
Det finns inga klara bevis på att vanlig vardagsstress påverkar fertiliteten. Extrem stress kan dock göra att menscykeln störs.
Får väl säga som Emil Jensen: Stressa inte, oroa dig inte.

Övrigt
    • Glutenintolerans kan orsaka nedsatt fertilitet om man slarvar med dieten Sicken tur att jag inte har det då!
    • Hypotyreos (nedsatt sköldkörtelfunktion) Gissar att det inte är en issue innan första barnet.
    • Klamydia Har jag det får Älskling spö. Jag har inte haft det innan.
    • Zinkbrist (hos mannen)
      • Alltså dags att öka intaget av ostron, sill, musslor, lever, lamm, ägg, oxkött, mjölk, vetegroddar, fullkornsprodukter, vetekli, öljäst, nötter, ris, ärter, morötter, rödbetor, solrosfrö och pumpakärnor.
    • B12-brist Jag äter kött. Nemas problemas.
    • Var försiktig med kosttillskott, örtprodukter, naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel, eftersom man många gånger inte vet om de kan vara skadliga för barnet. Använd inte sådana produkter utan att först diskutera med din barnmorska eller läkare. Jag äter normalt inte dylikt och ser ingen anledning till att börja med det.

    • Om man tar vitamintabletter är det viktigt att följa doseringsanvisningen och att undvika överdosering. 1 milligram A-vitamin per dagsdos är max. Folsyratillskottet får inte har för mycket A-vitamin i sig mao.

    • Undvik helt ginsengprodukter. De är olämpliga när man är gravid. Har aldrig ätit hittills, förutom enstaka koppar ginseng-te.

    • Var också försiktig med algprodukter som innehåller mycket jod. Alltför höga doser jod kan vara skadligt. Är lite alg-stuff till vegetariska sushin OK? Äter iofs max en gång per månad.

    • Transfetter Det är nu jag tycker att förbud hade varit på sin plats, så man slipper lusläsa innehållsförteckningar.
    • Övervikt Mitt nuvarande BMI är 21,7. Får se till att hålla det i den trakten.
    • Rökning, droger och alkohol passerar över fostret via moderkakan. Det är känsligare än vad man själv är, så man ska avstå från alkohol så snart man tror att man är gravid. Ska hålla mig under riskbruk och intensivkonsumtion under mina fertila dagar , därefter bara dricka om det är ofarligt (typ vid ihållande mens).

Inga kommentarer: