torsdag 5 juni 2008

Veckans smask: Risotto

Risotto
4-5 portioner

1 gul lök hackas
100g svamp sköljs, rensas och skärs i skivor
250g zucchini (en liten, eller 2/3 stor) skärs i trekanter

Ovanstående fräses lätt i olja och 1-2 vitlöksklyftor skalas, mosas över (eller hackas) och blandas in.

Tillsätt 3 dl arborioris och efterhand som det sjunker in ca 7 dl grönsaksbuljong. Prova inte att mixa buljongtärning med vatten. Det läcker. Över hela köket.

När det till slut börjar likna risotto kan man blanda i 1 dl finriven parmesan. Är det kalas kan upp till en extra deciliter få slinka ner.
Lite färsk timjan, eller rosmarin på toppen funkar fint, men är inte nödvändigt.

Servera som den är, alternativt med en fin fisk- eller köttbit. Den ska vara krämig nog för att sås inte ska behövas. Funkar att frysa och till matlåda.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mmmm låter gott, farligt gott! Själv jobbar jag på att hålla kolhydratintaget på en låg nivå för att inte helt skämmas ögonen ur mig på badstranden på fårö om ett par veckor...Tyvärr har min vikt hamnat på en ny platå mellan 64-65 kg. Tror mest att det beror på min absoluta brist på motion. Tappade sugen någonstans och får ta nya ryck efter semestern...