tisdag 9 december 2008

Fertilitet för rökare

En rökare i snitt har 25% lägre fertilitet än en ickerökare (enligt FLs wiki). Jag funderade därför på ifall det innebär att rökare kommer tidigare i klimakteriet än ickerökare och om det kunde påverka mammas tidiga klimakterium, så jag har snokat runt lite och kommit fram till följande:

Man hamnar normalt i klimakteriet för att äggreserven är slut. Hos rökare blir äggkvaliten sämre, de kan få sämre ägglossning och både befruktningen och delningen av ägget kan fungera mindre bra. Dessutom har ägget sämre möjligheter att fastna i livmodern.

Fertiliteten blir bättre om man slutar, men hur snabbt det går vet jag inte, inte heller om äggen reparerar sig. (Man får ju inga nya). Det verkar som om folliklarna inte påverkas, men att äggen (de vill säga de folliklar som mognat till under menscykeln) blir sämre. Dock är jag tveksam till det, eftersom det måste finnas en massa skräp i ciggaretterna som anrikas i kroppen. Borde detta skräp inte vara ganska jämnt fördeladt i alla vävnadstyper? Eller t.o.m. mer i vissa, t.ex. fettvävnaden?

Enligt Sjukvårdsrådgivningen kommer man i snitt två år tidigare i klimakteriet som rökare än icke-rökare. Det beror inte på att äggreserven börjar ta slut, utan för att rökningen påverkar hormonproduktionen. Rökningen kan göra så att östrogenproduktionen blir så dålig att man slutar få ÄL och hamnar i klimakteriet av den anledningen.

Tydligen frågar barnmorskan om rökvanor 3 månader innan graviditeten och i så fall kan man misstänka att det åtminstone är för att få veta om folliklarna är av bra kvalitet eller ej.

I vilket fall lugnar infon mig lite.

Inga kommentarer: